Produkty ekologiczne
Będąc w tureckiej wiosce, niech nie zdziwi cię widok powystawianych przed dom straganów, czy zwyczajnych stolików, na któych gospodynie proponują swoje produkty prosto z pola, włosnoręczne przetwory i rękodzieło oraz domowe wypieki. W takich miejscowościach jak Şirince czy Alaçatı latem ma to miejsce codziennie, w mniejszych jak: Birgi, Barbaros, Sığacık, czy np. Ildır tylko w soboty i niedziele. Warto wspierać małe gospodarstwa agroturystyczne, gdzie mamy pewność, że produkty pochodzą bezpośrednio od rolników i na pewno są w pełni ekologiczne i bez konserwantów. Najlepszy sok z owoców granatu czy oliwa z oliwek jest właśnie z tej mało efektownej butelki po napoju gazowanym. Naturalnie suszone morele czy figi, to te mniej zachęcające, prawie czarne, bo suszone bezpośrednio na słońcu. Suszone zioła w olbrzymich misach, któych aromat rozchodzi się na cała wioskę z pewnością zostały zebrane wcześniej przez gospodynie na okolicznych wzgórzach. Trudno przejść obojętnie widząc, szczerość, uczciwość, otwartość i gościnność gospodarzy.